Hur mäter vi näring och ursprung i råvaror?

Saltsjöqvarn byggdes av firman Holmberg och Möller under 1890-talet. Firman drev då kvarnar vi flera tullar men insåg att man behövde mala mjölet närmare konsumenten [jag gissar att det berodde på förvaringstekniska skäl]. Kvarnen drevs med ånga fram till 1916 då den elektrifierades.

I samband med elektrifieringen kunde även förvaringen av livsmedel lösas med kylskåp. Svensken Balzar von Platen presenterade en apparat 1922 för Electrolux. De tillverkade den och de sålde en miljon kylskåp inom några år. (Idén säger sig von Platen ha fått av en ande från en annan planet i en dröm.)

Flera företag forskar på kylskåp som läser av hur mycket livsmedel som finns i kylen, som föreslår recept och beställer hem varor som levereras med drönare.

Axfoods forskningsstiftelse Axfoundation har arbetat med att minska illegal utspädning av råvaror från producent till konsument. Man mäter och registrerar hur mycket som säljs från det första företaget, och hur mycket som köps från de andra företagen osv. Då ska volymerna hänga ihop, det får inte bli mer ekoloisk lax i detaljhandeln än vad som fiskas upp ur havet…

Godisföretaget Mars har utvecklat ett online-spel för att låta frivilliga vara med och utveckla en lösning på hur man kan påverka giftet Aflotoxin (som är farligt om man får i sig 1 del på miljarden, alltså motsvarande 1 sekund på 32 år). De använde ai-baserat analys av spelresultatet.

Mer om AI och mat: https://agfo.se/2019/06/tema-ai-och-robotar/